
- Paratoner Hakkında Genel Bilgi
- Paratoner Tesisat Kontrolü
- Paratoner Tesisatı Ölçümü
- Paratoner Tesisat Bakımı
- Paratoner Tesisatı Raporu
- Yıldırımdan Korunma Şartnamesi
- Yıldırım Risk Analizi Hesabı
- Paratoner Tesisat Malzemeleri
- İç Yıldırımlık Sistemleri
- Aktif Paratoner Başlıkları
- Topraklama Hakkında Genel Bilgi
- Topraklama Tesisatı Kontrolü
- Topraklama Tesisatı Ölçümü
- Topraklama Tesisatı Bakımı
- Topraklama Tesisatı Raporu
- Topraklama Tesisatı Malzemeleri
- Toprak Direnç Dengeleme Tozu
- Eşpotansiyel Dengeleme Barası
- Statik Yük Giderici Levha
- Periyodik Kontrol ve Ölçümler
- Loop Empedans Ölçümü
- Kaçak Akım Koruma Rölesi
- Elektrik Süreklilik Testleri
- Koruma Topraklaması Ölçümü
- İşletme Topraklaması Ölçümü
- Makine Gövde Topraklaması
- Trafo Topraklaması Ölçümü
- Pano Topraklaması Ölçümü
- Jeneratör Topraklaması Ölçümü
- Topraklama Raporu Örneği
- Paratoner Raporu Örneği

ELPEK PARATONER
Elektriksel Güvenlik Çözümleri



Topraklama Tesisatı Ölçümü Periyodik Kontrol Test ve Fenni Muayene Raporu
ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ Madde 1 ve Topraklama Nedir ?
Bu Yönetmelik esas itibariyle, frekansı 100 Hz‘in altındaki alternatif akım (a.a.) ve doğru akım (d.a.) elektrik tesislerine ilişkin topraklama tesislerinin kurulması, işletilmesi, denetlenmesi, can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsar. Özelliklerinin farklı olması nedeniyle, yüksek gerilimli elektrik kuvvetli akım tesislerine ve alçak gerilimli elektrik tesislerine ilişkin topraklama kuralları ile bilgi işlem ve iletişim donanımlarının topraklanmasına ilişkin kurallar ayrı bölümler halinde verilmiştir. Elektrikle işleyen taşıtlara ilişkin besleme hatları, bu Yönetmeliğin kapsamına girmez. Bu Yönetmeliğin Ek‘leri ve ilgili Türk Standartları bu Yönetmeliğin tamamlayıcı ekidir. Yönetmelikte olmayan hükümler için EN, HD, IEC ve VDE gibi standartlar göz önüne alınır. Çelişmeler durumunda sıralamaya göre öncelik verilir. Herhangi bir tesisin bu Yönetmeliğin kapsamına girip girmeyeceği konusunda bir kararsızlık ortaya çıkarsa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu konuda vereceği karar geçerlidir.
1) Toprak:
Elektrik potansiyelinin her noktada sıfır olduğu yeryüzünün madde ve yer olarak ifadesidir. Örnek: humuslu toprak, killi toprak, kumlu toprak, çamur, kayalık arazi.
2) Referans toprağı (nötr toprak):
Topraklayıcıdan yeterince uzak bulunan ve topraklama tesisinin etki alanı dışında kalan yeryüzü bölümüdür. Bu bölümdeki herhangi iki nokta arasında, topraklama akımının neden olduğu
gerilim ihmal edilecek kadar küçüktür.
3) Topraklama iletkeni:
Topraklanacak bir cihazı ya da tesis bölümünü, bir topraklayıcıya bağlayan toprağın dışında veya yalıtılmış olarak toprağın içinde döşenmiş bir iletkendir.
Nötr iletkeni veya ana iletken ile topraklayıcı arasındaki bağlantıya bir ayırma bağlantısı, bir ayırıcı ya da bir topraklama bobini veya direnç bağlanmışsa, bu durumda sadece topraklayıcı ile belirtilen
cihazlara en yakın toprak tarafındaki bağlantı ucu arasındaki bağlantı, topraklama iletkenidir.
4) Topraklama barası (topraklama birleştirme iletkeni):
Birden fazla topraklama iletkeninin bağlandığı bir topraklama barasıdır (iletkenidir).
Topraklama Ölçümü Yasal Zorunlulukları ve Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır ?
21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürülüğe giren "Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği" 'nin 7. ve 10. maddeleri gereğince topraklama zorunlu hale getirilmiştir.
Ayrıca, 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürülüğe giren "Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği" 'nin EK-P bölümü gereği tesislerin periyodik kontrolü yapılacaktır.
Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik gereğince ve özel sigorta firmalarının ağırlıklı talepleri, itfaiye raporu ve kalite, iş sağlığı ve güvenliği ilgili mevzuat hükümleri gereğince de işletmelerde
topraklama ölçümü, topraklama tesisat kontrolü, topraklama raporu yapılması gerekli görülmektedir.
Yüksek Gerilim tesislerinde çeşitli topraklama dirençleri için tavsiye edilen değerler:
İşletme topraklaması RB < 2 ohm
Koruma topraklaması RA Koruma düzeneğine bağlı olarak
Dengelenmiş şebekelerde RA < 2 ohm
Trafo merkezlerinde, direklerde RA < 4 ohm
A.G. Ve Y.G. Bağlama tesisleri birleştirildiğinde RA < 1 ohm
Parafudr topraklama direnci RA < 5 ohm
Topraklama Tesisatı Periyodik Kontrolü ve Topraklama Raporu :
Topraklama tesisatı, pano topraklaması, jeneratör topraklaması, trafo topraklaması, işletme topraklaması, temel topraklaması, koruma topraklaması, paratoner, Faraday Kafesi, Franklin Çubuğu,
yakalama çubuğu, paratoner tesisatı, yıldırımdan korunma tesisatı gibi sistemlerin topraklama ölçümleri periyodik olarak yapılmalıdır. 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak
yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Ek-P'de çeşitli topraklama tesislerinin işletme dönemi içindeki muayene, ölçme ve denetlemelere ilişkin önerilen periyotları şöyledir:
- Elektrik üretim iletim ve dağıtım tesisleri için (enerji nakil ve dağıtım hatları hariç) : 2 yıl
- Enerji nakil ve dağıtım hatları için : 5 yıl
- Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri için;
- Topraklamalara ilişkin dirençlerin muayene ve ölçülmesi : 1 yıl
- Topraklama tesisleri ile ilgili diğer muayene, ölçme ve kontroller : 2 yıl
- Sabit işletme elemanları için : 1 yıl
- Yer değiştirebilen işletme elemanları için : 6 ay
ELPEK Paratoner Tesisatı Ölçümü Periyodik Kontrol Test ve Raporlama
ELPEK Paratoner olarak, Türkiye genelineyıldırımdan korunma tesisat kontrol, muayene, test, ölçüm, bakım, proje, raporlama, paratoner ve topraklama tesisatı kontrol hizmetleri sunmaktayız. İş Güvenliği Uzmanı Elektrik Mühendisi kadromuz tarafından endüstriyel tesisler başta olmak üzere özellikle fabrikalarda paratoner tesisatı denetimi yapmaktayız. Mevcut paratoner tesisatları için; paratoner bakımı, paratoner kontrolü, paratoner ölçümü, paratoner raporu, paratoner malzeme satışı, topraklama ölçümü, topraklama test raporu, topraklama sistemleri uygunluk kontrolleri, toprak direnci ölçümleri, topraklama direnç ölçümü, katodik koruma ölçümü, toprak özgül direnci raporu, topraklama çevrim empedansı ölçümü, süreklilik testleri, rcd kaçak akım koruma rölesi testi ve raporlamaları ile TSE, TURKAK ve EMO standartlarına uygun kapsamda teknik destekler sunan bir elektrik mühendislik firması olmayı sürdürüyoruz.
ELPEK Topraklama Tesisatı Ölçümü Periyodik Kontrol Test ve Raporlama
ELPEK Paratoner Mühendislik, endüstriyel tesislerde elektriksel periyodik kontroller ve elektriksel güvenlik kontrolleri, elektrik iç tesisat kontrolü başta olmak üzere, iş güvenliği, yangın güvenliği, proses güvenliği kapsamında elektrik tesisatı periyodik ölçümleri, elektrik tesisatı periyodik kontrolleri, elektrik mühendislik denetim hizmetleri, elektrik iç tesisatı kontrolü, elektrik tesisat uygunluk raporu, elektrik iç tesisat uygunluk belgesi, pano topraklama testi, trafo topraklama ölçümü, jeneratör gövde koruma topraklama ölçümü, jeneratör periyodik kontrol hizmetleri, topraklama tesisatı ölçümü, paratoner yıldırımdan korunma tesisatı, katodik koruma ölçümü, paratoner testi ve paratoner tesisatı denetimi ile periyodik fenni muayene hizmetleri sunan bir firmadır. Aktif paratoner tesisatı, faraday kafesi, franklin çubuğu, iç yıldırımlık sistemleri, parafudr gibi elektriksel koruma ekipmanları, yıldırımdan korunma tesisatı gibi sistem topraklama tesisat ölçümleri ve elektrik testleri ilgili standart, yasa ve yönetmeliklerce de belirtildiği üzere periyodik olarak yapılmalıdır.
ELPEK Elektrik Mühendislik Periyodik Kontrol Denetim Hizmetleri
2009 yılından beri edindiğimiz tüm teknik bilgi ve saha tecrübelerimizi "fark yaratan mühendislik çözümleri" felsefemizle enerji sektörüne inovatif çözümler sunmayı hedefleyerek ülke geneline hizmet sunmaktayız. ELPEK Paratoner Mühendislik Hizmetleri, yıldırımdan korunma tekniğinde özel olarak tasarlanan paratoner projeleri ile enerji sektöründeki hizmet sıkıntılarının önüne geçmeye çalışmaktadır. ELPEK Paratoner, artan müşteri talepleri ve artan teknolojik bilgi birikimini birleştiren uzman mühendislik dalları arasında detay uzmanlıklar hedeflemektedir.