ELPEK Paratoner
Yıldırımdan Korunma Sistemleri- PARATONER NEDİR ?
- Paratoner Tesisatı Kurulumu
- Paratoner Tesisat Kontrolü
- Paratoner Tesisatı Ölçümü
- Paratoner Tesisat Bakımı
- Paratoner Tesisatı Raporu
- Paratoner Tesisat Projesi
- Paratoner Tesisat Malzemeleri
- Aktif Paratoner Başlıkları
- Yıldırımdan Korunma Şartnamesi
- Yıldırım Risk Analizi Hesabı
- FARADAY Kafesi Montajı
- FRANKLİN Çubuğu Montajı
- İç Yıldırımlık Sistemleri
- Uçak İkaz Lambası
- Yıldırım Sayacı - Numaratör
- Termokaynak Sistemleri
- TOPRAKLAMA NEDİR ?
- Topraklama Tesisatı Kurulumu
- Topraklama Tesisatı Kontrolü
- Topraklama Tesisatı Ölçümü
- Topraklama Tesisatı Bakımı
- Topraklama Tesisatı Raporu
- Topraklama Tesisat Projesi
- Topraklama Tesisatı Malzemeleri
- Temel Topraklama Sistemleri
- TT Topraklama Sistemi
- TN Topraklama Sistemi
- IT Topraklama Sistemi
- Toprak Direnç Dengeleme Tozu
- Eşpotansiyel Dengeleme Barası
- Statik Yük Giderici Levha
- Periyodik Kontrol ve Ölçümler
- Manyetik Alan Ölçümü
- Radyasyon Ölçümleri
- Loop Empedans Ölçümü
- Elektrik Süreklilik Testleri
- Koruma Topraklaması Ölçümü
- İşletme Topraklaması Ölçümü
- Trafo Topraklaması Ölçümü
- Pano Topraklaması Ölçümü
- Jeneratör Topraklaması Ölçümü
- Makine Gövde Topraklaması
- Selvaz Yöntemi ile Ölçüm
- Üç Uçlu Topraklama Ölçümü
- Wenner Topraklama Ölçümü
- Katodik Koruma Ölçümü
- Kaçak Akım Koruma Rölesi
- AG Topraklama Sistemleri
- YG Topraklama Sistemleri
- Topraklama Raporu Örneği
- Paratoner Raporu Örneği
- Topraklama Yönetmeliği
- TS EN 62305-1 Yıldırım Korunma
- TS EN 62305-2 Yıldırım Korunma
- TS EN 62305-3 Yıldırım Korunma
- TS EN 62305-4 Yıldırım Korunma





Yasal Mevzuatlar :
03 Aralık 2003 tarihli Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği’nin 10/c-5.i.1 maddesi projelere başlamadan önce toprak özdirencinin belirlenmesini şart koşmuştur. 16.12.2009 tarihli Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği uyarınca projelerde topraklama hesaplamalarının yapılabilmesi için toprak özgül direncinin ölçülmesi gereklidir.
21 Ağustos 2001 tarihli Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği Ek-N.1 maddesi uyarınca toprak yayılma direncini veya topraklama direncini önceden belirlemek amacıyla toprak özdirencinin ölçülmesi, bu direncin çeşitli derinlikler için tespit edilmesini sağlayan Dört Sonda Yöntemi (örneğin Wenner Yöntemi) ile yapılmalıdır.
Wenner Yöntemi TS 4363 Doğal Zeminlerin Elektrik Özgül Dirençlerinin Sahada Tayini – Wenner Dört Elektrod Metodu ile standardında tarif edilmiştir. Elektrik tesislerinde can ve mal güvenliği açısından topraklama sistemlerinin yapılması ve işlerliğinin periyodik olarak kontrolü 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği gereği zorunlu tutulmuştur.
Ayrıca 20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 17.07.2013 tarih ve 28710 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri, Bina ve Eklentilerinde alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik ve 25.04.2014 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği topraklama sistemlerinin etkinliğinin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir.
ELPEK | ESE Tipi Aktif Paratoner Başlık Modelleri
Aktif Paratoner Modelleri | Aktif Paratoner Başlıkları | ESE Tipi Aktif Paratonerler
ELP-29 : LAP 40 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI
LAP 40 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI Erken Akış Uyartım Sistemi (Early Streamer Emision [E.S.E.]) prensibine göre çalışır. Paratonerin, yıldırımı taşıyacak metal aksamları kimyasal etkileşimlere ve korozyona karşı paslanmaz çelik (İnox) malzemeden üretilmiştir. Bu özelliği ağır doğa şartlarına karşı paratonerin uzun süre ilk günkü gibi sağlam ve dayanıklı kalmasını sağlar.
ELP-30 : LAP 70 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI
LAP 70 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI Erken Akış Uyartım Sistemi (Early Streamer Emision [E.S.E.]) prensibine göre çalışır. Paratonerin, yıldırımı taşıyacak metal aksamları kimyasal etkileşimlere ve korozyona karşı paslanmaz çelik (İnox) malzemeden üretilmiştir. Bu özelliği ağır doğa şartlarına karşı paratonerin uzun süre ilk günkü gibi sağlam ve dayanıklı kalmasını sağlar.
ELP-31 : LAP 125 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI
LAP 125 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI Erken Akış Uyartım Sistemi (Early Streamer Emision [E.S.E.]) prensibine göre çalışır. Paratonerin, yıldırımı taşıyacak metal aksamları kimyasal etkileşimlere ve korozyona karşı paslanmaz çelik (İnox) malzemeden üretilmiştir. Bu özelliği ağır doğa şartlarına karşı paratonerin uzun süre ilk günkü gibi sağlam ve dayanıklı kalmasını sağlar.
ELP-32 : LAP 175 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI
LAP 175 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI Erken Akış Uyartım Sistemi (Early Streamer Emision [E.S.E.]) prensibine göre çalışır. Paratonerin, yıldırımı taşıyacak metal aksamları kimyasal etkileşimlere ve korozyona karşı paslanmaz çelik (İnox) malzemeden üretilmiştir. Bu özelliği ağır doğa şartlarına karşı paratonerin uzun süre ilk günkü gibi sağlam ve dayanıklı kalmasını sağlar.
ELP-33 : LAP 210 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI
LAP 210 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI Erken Akış Uyartım Sistemi (Early Streamer Emision [E.S.E.]) prensibine göre çalışır. Paratonerin, yıldırımı taşıyacak metal aksamları kimyasal etkileşimlere ve korozyona karşı paslanmaz çelik (İnox) malzemeden üretilmiştir. Bu özelliği ağır doğa şartlarına karşı paratonerin uzun süre ilk günkü gibi sağlam ve dayanıklı kalmasını sağlar.
ELP-34 : LAP 250 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI
LAP 250 AKTİF PARATONER BAŞLIĞI Erken Akış Uyartım Sistemi (Early Streamer Emision [E.S.E.]) prensibine göre çalışır.
Paratonerin, yıldırımı taşıyacak metal aksamları kimyasal etkileşimlere ve korozyona karşı paslanmaz çelik (İnox) malzemeden üretilmiştir.
Bu özelliği ağır doğa şartlarına karşı paratonerin uzun süre ilk günkü gibi sağlam ve dayanıklı kalmasını sağlar.
Çalışması: Yoğun elektrik yüklü Oraj bulutlarının oluştuğu durumlarda Atmosferdeki elektrik alan şiddeti 10 ila 20 kV/m ye kadar yükselir.
Elektrik alanı Oraj bulutları sebebiyle yıldırım düşebilecek değerlere ulaştığında (50 kV/m nin üstü), Paratoner Başlığı Elektro Atmosferik Enerji Bloğu sayesinde
bu enerjiyi depolar ve kısa aralıklarla yüksek gerilim darbeleri oluşturmaya başlar. Bu darbeler üç adet iyon elektrodu vasıtası ile İyon Tüneline boşalarak
iyonlar ortaya çıkartırlar. İyon tünelinden oraj yüklü bulutlara doğru yayılan iyonlar, başlık ile bulut arasında Öncü Boşalma Yolu oluştururlar. Elektrik alan
dağılımı değiştiğinde veya elektrik alan şiddeti arttığında, başlıktan yükselen ve buluttan inen öncü boşalma darbeleri gelişerek artar. Bu darbeler, yıldırımın
yakalanmasını sağlayan Öncü Boşalma darbeleridir ve yıldırım gerçekleşene kadar devam eder.
LAP-AX 250 Aktif Paratoner, bulut ile yer arasındaki elektrik alan şiddetini Yüksek Gerilim Darbe Üreteci sayesinde,
Ancak Yıldırım Riski Oluştuğunda çalışır duruma getirir. Bu yapı Enerji Bloğunun yüksek seviyede iyonlar yaymasını sağlar.
Yıldırım yakalama işlemi gerçekleştikten sonra, Aktif Paratoner yeni bir çevrim başlatmaya hazır hale gelir.
CİHAZIN KARAKTERİSTİKLERİ
Kullanılan Metal: Paratoner başlığında, ağır doğa şartları düşünülerek Paslanmaz Çelik kullanılmıştır.
Yıldırım Yakalama Ucu: 25 mm çapında paslanmaz çelikten imal edilmiş, yıldırımı yakalayan kısımdır.
Elektro Atmosferik Enerji Bloğu: İçersinde yüksek gerilim darbe üretecini bulunduran orta milden bağımsız kısımdır.
İyon Elektrotları: Yüksek gerilim darbe üretecinde üretilen yüksek gerilim darbelerinin iyon oluşturmasını sağlayan elektrotlardır.
Topraklama Bağlantı Elektrodu: 25 mm çapında paslanmaz çelikten imal edilmiş, yıldırımın oluşturduğu elektrik yükünü bağlantı klemensleri üzerinden iletkenlere ve toprağa aktaran kısımdır.
Direk Bağlantı Adaptörü: Paratoner başlığının 2 inç direğe aparat kullanmadan bağlandığı kısımdır.
TESTLER ve BELGELER
LAP-AX 250 Aktif Paratoner Başlığı laboratuar ortamında çeşitli testlerden geçirilerek kalitesini kanıtlamıştır. Testler aşağıda verilmiştir.
Paratoner Başlığı Yıldırım Darbe Gerilimi Atlama Zamanı (DELTA t) Testi:
Paratoner Başlığı 15-20 Kasım 2008 tarihinde ODTÜ Elektrik-Elektronik Bölümü Yüksek Gerilim Laboratuarında NFC 17-102 (Appendix C) Standartlarında
Yıldırım Gerilimi Atlama (Erken Akış Uyarı) Zamanı (DELTA t) Test edilmiş ve Paratoner Başlığının ilgili Standartlara uygun olduğu belgelenmiştir.
Garanti Süresi: Sanayi ve Ticaret Bakanlığından 30 Yıl Garanti Belgesine sahiptir.